BE-körkort

Med ett BE-körkort kommer du långt om du har behov av att kunna koppla tunga släp till din bil.

 

Om varken ett B-körkort eller ett B96-körkort räcker till för det släp du vill koppla till din bil så finns körkortsbehörigheten BE. Hos oss på Nordstans Trafikskola kan du gå en utbildning som gör dig redo inför såväl teoriprov som körprov.

Vad säger reglerna om BE-körkort?

Med ett BE-körkort finns det inga begränsningar för totalvikten för bil och släp. Släpet eller släpens vikt får dock aldrig överstiga 3 500 kg. Och självklart är det alltid bilens viktbegränsningar som gäller före allt annat. Ett BE-körkort är en egen körkortsbehörighet och för att ta ett BE-körkort behöver du först ha ett B-körkort. Det går alltså inte att ta ett BE-körkort samtidigt som du tar ditt B-körkort.

Så här tar du ett BE-körkort

Det första du behöver göra för att ta ett BE-körkort är att ansöka om ett körkortstillstånd. Det måste du göra även om du redan har ett B-körkort. Utan körkortstillstånd får du inte övningsköra med tungt släp. Här kan du ansöka om ett körkortstillstånd.

Efter genomförd utbildning får du göra både ett teoriprov och ett körprov på Trafikverket. Det finns en hel del ny körkortsteori du behöver ta till dig. Det handlar bland annat om regler kring släpets vikt men också mer allmän teori om trafikregler och trafiksäkerhet.

Teoriprovet måste vara godkänt innan du får göra körprovet.

Under körprovet får du först utföra en säkerhetskontroll och sedan köra i trafik, både i tätort och på landsväg. Speciellt för BE-körkortsprovet är att du också måste genomföra ett manöverprov där du ska bevisa att du till exempel kan backa med ditt släp.

Vår utbildning för BE-körkort

Under din BE-utbildning hos oss sköter du teoripluggandet på egen hand. Teorimaterialet köper du på egen hand i appen Körkortsboken eller på korkort.nu.  Komplettera med några körlektioner för att försäkra dig om du har besitter alla de rätta färdigheterna för att lyckas med dina prov.

 

Här hittar du våra priser.

Har du frågor om våra utbildningar för tungt släp kan du kontakta oss här.