Moped klass 1 – AM-körkort

Ett AM-körkort innebär en helt ny frihet. Vi har utbildningen som sätter säkerheten i centrum.

 

För att få köra en moped som går i max 45 km/tim behöver du ett så kallat AM-körkort. Då får du köra moped i klass 1. I klass 1 ingår bland annat de så kallade EU-mopederna men också A-traktor och EPA-traktor.

Vad innebär moped klass 1?

En moped i klass i 1 får alltså köras i max 45 km/tim vilket ställer högre krav på den som kör än för en moped i klass 2. Den största skillnaden är att du behöver ett körkort, ett så kallat AM-körkort för att få köra mopeden och ett körkortstillstånd för att få övningsköra på trafikskola.

Så tar du AM-körkort

För dig som vill ta AM-körkort har vi en fullständig, genomarbetad och effektiv utbildning. Utbildningen består av fyra lärarledda teorilektioner där varje lektion är 120 minuter lång. Det ingår också två stycken obligatoriska körlektioner (á 120 min/lektion) där du får träna på manövrering, samordning, trafik i tätort och stadstrafik. Vi godkänner körningen när eleven behärskar momenten på ett trafiksäkert sätt.

Utöver den teoretiska och praktiska utbildningen här hos oss är det också mycket viktigt att du på egen hand noggrant studerar all den teori du behöver kunna innan det är dags för teoriprov.

Körkortstillstånd

För att få övningsköra moped behöver du ett körkortstillstånd. Det kan du enkelt ansöka om hos Transportstyrelsen. I samband med ansökan om körkortstillstånd behöver du utföra ett syntest. Du kan göra ditt syntest hos oss på Nordstans Trafikskola så skickar vi det direkt till Transportstyrelsen åt dig. Behöver du ytterligare hjälp med ditt körkortstillstånd kan du kontakta oss så hjälper vi dig. Det är dock inte tillåtet att övningsköra privat med moped.

Teoriprov på Trafikverket

När eleven har ett giltig körkortstillstånd kan man boka teoriprov på Trafikverket. OBS!! Hela utbildningen måste vara genomförd på trafikskolan samt eleven måste fyllt 15 år.
Eleven genomför teoriprovet hos Trafikverket. Teoriprovet går att boka via telefon: 0771-171819 eller via deras hemsida: trafikverket.se

Vårt paket för AM-körkort

I vårt paket för moped klass 1 ingår följande:

  • Körning – manövrering, stadskörning samt landsvägskörning. All körning sker dagtid.
  • Teorilektion på trafikskolan - 8 h
  • Teorimaterial köper eleven på egen hand i appen Körkortsboken eller på korkort.nu

Har du frågor? Kontakta oss här.