Körkort för tungt släp

Vill du ha möjligheten att koppla på ett tungt släp på din bil? Då kan ett B96- eller ett BE-körkort vara något för dig.

 

Om du har ett B-körkort får du koppla på ett så kallat lätt släp på din bil. Det innebär att släpet inte får väga mer än 750 kg totalt (eller ett tyngre släp så länge inte bilen och släpets gemensamma vikt överstiger 3 500 kg). Men om du till exempel vill koppla på en stor husvagn eller kanske en hästtransport, kan du behöva skaffa ett utökat B-körkort (B96) eller ta ett BE-körkort.

B96-körkort

B96-körkort är egentligen inte en egen körkortsbehörighet utan en så kallad utökad behörighet. Men ett utökat B-körkort får du köra släp med en totalvikt på 4 250 kg på både släp och bil. Du kan välja om du tar ditt B-körkort med den utökade behörigheten direkt eller skaffa utökningen i efterhand om du redan har ett B-körkort.

Här kan du läsa mer om hur du tar ett B96-körkort.

BE-körkort

Om du behöver köra riktigt tunga släp kan ett BE-körkort vara något för dig. Då finns ingen övre gräns för vad bil och släp får väga totalt men släpet får dock aldrig väga mer än 3 500 kg. För att få ta ett BE-körkort måste du redan ha ett B-körkort. Det går alltså inte att ta ett BE-körkort direkt.

Här kan du läsa mer om hur du tar ett BE-körkort.