Förarbevis för snöskoter

Med ett förarbevis för skoter kommer du nära naturen.

 

För att få köra snöskoter i Sverige behöver du ett förarbevis för snöskoter. Det gäller dock inte dig som tog körkort före 1 januari 2000, då får du köra snöskoter på ditt körkort.

Vilka regler gäller för ett förarbevis för snöskoter?

Att köra snöskoter i vår vackra natur är en underbar upplevelse. Men det finns en hel del att känna till för att både följa lagen och för att se till att allt går säkert till. Att få köra snöskoter kommer också med ett stort ansvar och det är viktigt att visa hänsyn för vår natur och våra medmänniskor. Allt detta ingår i vår snöskoterutbildning.

Snöskoteråkning ingår inte i allemansrätten i Sverige. Det är därför inte tillåtet att köra på annans mark eller i skog och odlingar om man riskerar att orsaka skada. Samma sak gäller för nyplanterad skog eller skog som är lägre än två meter över snön. Det är också förbjudet att köra allt för nära bostadsområden och skidanläggningar.

Allra bäst är att hålla sig till skoterleder!

Så här tar du ett förarbevis för snöskoter

För att få ett förarbevis för snöskoter behöver du ha fyllt 16 år och du får börja övningsköra på trafikskola när du är 15 år och 9 månader. Utbildningen innehåller både praktiska och teoretiska moment och är alltid minst tio timmar lång. Utbildningen kan dock bli längre om behovet finns. En viktig sak att tänka på är att det inte är tillåtet att övningsköra privat med snöskoter.

När vi på trafikskolan anser att du har klarat den praktiska delen av utbildningen och du känner dig klar med all teori, får du göra ett teoriprov här hos oss. När du har klarat provet rapporterar vi detta till Transportstyrelsen som sedan utfärdar ditt förarbevis för snöskoter.

Vår utbildning för förarbevis för snöskoter

På Nordstans Trafikskola erbjuder vi en skoterutbildning som uppfyller alla Transportstyrelsens krav. I den ingår tre timmar övningskörning och teoriundervisning i grupp. Under lektionerna går vi igenom terrängtrafikregler och varför de är viktiga. Det är sedan upp till dig att plugga vidare med din skoterteori så att du känner dig säker på att du besitter all nödvändig kunskap för att klara teoriprovet.