B96-körkort

Vill du ha möjligheten att koppla på ett tyngre släp än ditt B-körkort tillåter? Då kan det räcka att utöka körkortet till ett B96-körkort.

 

Om du har behov av att köra ett ekipage med bil och släp där vikten överstiger den tillåtna gränsen för ditt B-körkort, kan den vara aktuellt för dig att utöka ditt körkort. En sådan utökning för tyngre släp kallas B96 och vi kan hjälpa dig med din utbildning.

Vad säger reglerna om B96?

Med ett B96-körkort, eller ett utökat B-körkort som man ibland säger, får du koppla på ett släp som väger mer än 750 kg (som ju annars är begränsningen för ett vanligt B-körkort). Den totala vikten för bil och släp får dock aldrig överstiga 4 250 kg. Men självklart är det alltid bilens viktregler som gäller först och främst. Titta i registreringsbeviset!

Så här tar du ett B96-körkort

Körprovet för B96 består av två delar. Först en säkerhetskontroll och sedan körning i både tätort och på landsväg. Efter provet får du också visa att du kan parkera säkert med ekipaget och att du kan koppla på och koppla ifrån släpet på rätt sätt. Du behöver inte göra ett nytt teoriprov för att få utökat B-körkort.

Det är också möjligt att ta ett utökat B-körkort samtidigt som du tar ditt B-körkort. Då får du göra två skilda tester vid körprovet.

Vår utbildning för B96-körkort

Vår utbildning för B96 består endast av praktiska övningar och även om du har god vana av att köra med släp kan det vara en bra idé att friska upp dina kunskaper med en lektion hos oss. Då övar vi på de olika momenten du behöver behärska på körprovet så att du ökar dina chanser att lyckas.

 

Här hittar du våra priser.

Har du frågor om våra utbildningar för tungt släp kan du kontakta oss här.